Hva er halsbrann?

Halsbrann er den brennende følelsen som oppstår når syre slipper ut av magesekken og går oppover spiserøret. Mange opplever halsbrann på et tidspunkt i løpet av livet. Det kan oppstå av en rekke ulike årsaker som varierer fra person til person (1,2).

Her beskrives hvordan prosessen forekommer:

 • Munnen – Fordøyelsen starter her. Når du tygger, begynner spyttet i munnen din å bryte ned maten og klargjør den til fordøyelse.
 • Spiserøret – Mat går ned spiserøret og forberedes til å gå inn i magesekken, der den skal fordøyes videre.
 • Lukkemuskelen nederst i spiserøret – Denne klaffen er en inngangsport mellom magesekken og spiserøret ditt. Denne holder seg naturlig lukket og åpner seg normalt kun når du svelger. Dersom den slapper av, kan den la noe syre snike seg gjennom fra magesekken til spiserøret ditt og du vil begynne å oppleve halsbrann.
 • Magesekken - Magesekken er laget til å romme mye syre og enzymer, noe som er perfekt for nedbryting og forbrenning av maten din (1).

Symptomer på halsbrann

Det vanligste symptomet på halsbrann er den brennende følelsen midt på brystet. Andre symptomer inkluderer:

   - en sur smak bakerst i halsen/munnen
   - dårlig ånde
   - tilbakevendende hoste eller heshet (1)

Share Image: 
0

Årsaker til halsbrann

Når det kommer til halsbrann har alle ulike utløsende årsaker, men det er likevel noen gjennomgående årsaker som påvirker mange.
Siden alle er ulike, er det best å identifisere dine egne utløsende faktorer for å hjelpe deg å bedre håndtere halsbrann. Prøv å skrive en «halsbrann dagbok» for å finne dine utløsere. På denne måten kan du ta smartere matvalg i fremtiden.
Denne siden tar for seg mat, koffein, alkohol, søvn, røyking og vekt (1).

Mat

Mat er en av de største årsakene til halsbrann. Det hele avhenger av hvordan kroppen din reagerer på maten. Noen matvarer kan påvirke magen din til å produsere mer syre eller virke avslappende på lukkemuskelen nederst i spiserøret. Dette kan bety at syre finner veien opp i spiserøret og forårsaker den sviende følelsen av halsbrann (4).

Vanlige utløsere inkluderer:

 • Sjokolade
 • Rå løk, kål, erter og andre luftdannende matvarer
 • Fritert/fet mat
 • Sitrusfrukt (inkludert appelsinjuice)
 • Sterk mat
 • Tomater eller tomatholdige matvarer

4,5

Koffein

Kaffe er en vanlig drikk som du kanskje drikker igjennom dagen, men koffein er en vanlig utløser for halsbrann som finnes i mer enn bare kaffe (4):

 • Kaffe
 • Te
 • Energidrikker
 • Sjokolade
 • Kullsyreholdige drikker

Alkohol

Alkohol kan føre til fordøyelsesvansker – alle drikkevarer som inneholder alkohol kan utløse halsbrann ved inntak. Dette er fordi alkohol kan virke avslappende på lukkemuskelen nederst i spiserøret som tilrettelegger for at syre kan forflytte seg opp (1,5).
I tillegg kan alkoholholdige drikkevarer, spesielt vin og øl, øke mengde magesyre som igjen kan øke risiko for halsbrann.

Søvn

Det å ligge i en vannrett posisjon kan gjøre det lettere for syren å lekke gjennom til spiserøret, spesielt hvis magen din fortsatt fordøyer mat. Unngå å spise rett før du skal legge deg. Det anbefales å unngå måltider rett før sengetid (1,4).

Røyking

Røyking virker avslappende på lukkemuskelen nederst i spiserøret som holder syren ut av spiserøret. (4,6).

Vekt

Studier viser en korrelasjon mellom vektøkning og risiko for halsbrann. Det antas at det ekstra fettet rundt magen øker trykket på magesekken og dytter væske opp i spiserøret (5,6).

Fysisk aktivitet

Dersom du er noe overvektig, kan fysisk aktivitet hjelpe med halsbrann gjennom vektnedgang. Prøv å unngå fysisk aktivitet på full mage.
Det er likevel slik at noen typer fysisk aktivitet også kan øke sjansen for halsbrann. Typisk skjer dette etter treningsformer som løping, styrketrening, sykling og ulike kampidretter (7)

Share Image: 
0

Behandling

Det finnes en rekke metoder som kan hjelpe deg med å holde halsbrann til et minimum. Det kan fremstå som en lang liste, men du trenger ikke å gjennomføre alle punktene på en gang! Prøv noen av disse rådene og se om de utgjør en forskjell.

 

Livstils råd

Oppretthold en sunn vekt: Hvis du har noen kilo overvekt, kan det ekstra trykket på magen din tvinge syre opp i spiserøret. Å gå ned kun noen få kilo kan hjelpe med å lette symptomene. Her er noen langtids nøkkelendringer du kan holde deg til for å gå ned i vekt :

 • Drikk vann istedenfor sukkerholdige drikker og sitrusbaserte juice (23).
 • Velg mat med lavt fettinnhold når du kan (9).
 • Spis mindre porsjoner ved hvert måltid. (10)
 • Prøv å være mer fysisk aktiv – start med en idrett, gå en tur eller meld deg inn i et treningssenter. Helsedirektoratet anbefaler 75 minutter med høyintensitet fysisk aktivitet per uke som f.eks. aerobics eller løping, eller 150 minutter med moderat intensitet per uke som f.eks. rask gåtur, dans eller sykling. Dette kan for eksempel fordeles på 30 minutter, 5 ganger i uken. I tillegg anbefales styrketrening 2 eller flere ganger i uken (11).

Fysisk aktivitet har flere positive effekter på kroppen annet enn å kunne hjelpe med å redusere halsbrann gjennom vekttap. Fysisk aktivitet kan også hjelpe med å redusere stress og forbedre fordøyelsen og den kardiovaskulære helsen din (12).

Dersom du vurderer å starte en ny treningsplan bør du snakke med legen din eller apoteket først.

Slutte med røyking: Vi vet det er enklere sagt enn gjort, men det å stoppe med røyking kan hjelpe med halsbrann (i tillegg til å ha mange andre helsegevinster). Røyking kan føre til at lukkemuskelen i spiserøret slapper av og slipper da ut syre fra magesekken, noe som direkte fører til halsbrann (6).

Sovestilling: For å forebygge at syre kommer oppover kan du heve enden av sengen din ved å legge noe under sengen eller madrassen din, slik at brystet og hodet ditt er over høyden på livet ditt (1).

Kostholdsråd: Selv de minste positive endringene i kostholdet ditt kan ha stor effekt på halsbrannen din.

Vi har noe gode tips til de som ser etter realistiske kostholdsendringer de kan implementere i hverdagen sin:

 • Spis mindre og hyppigere måltid. Store måltider kan øke mengden magesyre du produserer (9).

Bytt ut utløsere: Når du har identifisert hva som utløser halsbrann hos deg, kan du jobbe med å erstatte disse i kostholdet ditt med andre matvarer og annen drikke som vil holde svien i sjakk. Her er noen få forslag (4)

Istedenfor:

Kullsyreholdige drikker eller cola

Tomatbaserte sauser

Meieriprodukter med høyt fettinnhold


Frityrmat

Prøv:

Vann

Grønnsak- eller kraftbaserte sauser

Plantebaserte produkter f.eks. havre- eller kokosmelk

Grillet mat

Ting du må ta hensyn til når du spiser ute

Det å spise ute på restauranter, kafeer og hurtigmat-steder er vanlig for mange. Her er noen tips for å bekjempe halsbrann når du ikke er hjemme.
Oljet og fet mat er hovedutløsere for halsbrann, så prøv å unngå disse fra restaurantmenyene. Selv om typen mat som utløser halsbrann kan variere for alle, kan disse følgende rådene være til hjelp:
Unngå mat med høyt fettinnhold som kyllingvinger toppet med fete sauser eller marinader

 • Unngå enhver suppe som starter med «krem fra… dersom meieriprodukter er en utløsende faktor for deg. Prøv en kraftbasert suppe (4).
 • Unngå fritert mat, Prøv grillet i stedet (4).
 • Spør om å få alle dressinger og sauser på siden med maten din, slik at du kan kontrollere porsjonene.

Gjør:

 • Kutt ned på te, kaffe og kullsyreholdige drikker
 • Minimer alkoholinntak
 • Hev hodet på sengen din for å unngå å ligge horisontalt
 • Jevnlig fysisk aktivitet
 • Ta hensyn når du spiser ute på restaurant

Ikke gjør:

 • Spis under kort tid før leggetid
 • Trene på full mage
 • Spise for mye sterk mat
 • Røyke
 • Ha på seg stramme klær
 • Spise veldig store porsjoner

(1, 2,4,5,7)

Dersom du har forlengede eller alvorlige symptomer, er bekymret for symptomene dine eller ikke merker noe bedring bør du rådføre deg med en lege. Informasjonen presentert her er ikke ment til å diagnostisere eller behandle.

Referanser:
1. Halsbrann og sure oppstøt, Helsebiblioteket/BMJ, 26/07/2019, https://www.helsenorge.no/sykdom/mage-og-tarm/halsbrann/
2. Syreplager, veiviser, NHI, 12/03/2020, https://nhi.no/symptomer/magetarm/syreplager-refluks-veiviser/?page=1
3. Fordøyelsessystemet, SNL, 07/12/2020, https://sml.snl.no/ford%C3%B8yelsessystemet
4. Matråd ved halsbrann, Lommelegen, 12/05/2021, https://www.lommelegen.no/mage-og-tarm/reflukssykdom/artikkel/matrad-ved...
5. Gastroøsofageal reflukssykdom, legemiddelhåndboka, 15/01/2021, https://www.legemiddelhandboka.no/T12.1.1/Gastro%C3%B8sofageal_reflukssy...
6. Røykekutt mot sure oppstøt, NHI, 20/05/2014, https://nhi.no/psykisk-helse/rus-og-avhengighet/roykekutt-mot-sure-oppst...
7. Aktivitetshåndboka, Helsedirektoratet, 2009, https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/aktivitetshandboken/Aktivitet...
8. Kostråd om drikke, Helsedirektoratet, 17/12/2016, https://www.helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/kostrad/velg-vann-som-tor...
9. Gå ned i vekt og hold vekta, Helsedirektoratet, 31/01/2019, https://www.helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/overvekt/unnga-overvekt/
10. 10 enkle råd for å gå ned i vekt, Lommelegen, 08/01/2021, https://www.lommelegen.no/overvekt/artikkel/10-enkle-rad-for-a-ga-ned-i-...
11. Så aktiv må du være, Helsedirektoratet, 02/01/2019, https://www.helsenorge.no/trening-og-fysisk-aktivitet/rad-om-fysisk-akti...
12.Hva fysisk aktivitet gjør med kroppen, Helsedirektoratet, 02/01/2019, https://www.helsenorge.no/trening-og-fysisk-aktivitet/hva-fysisk-aktivit...