Hva er halsbrann?

Når syre kommer opp i spiserøret fra magesekken, kan det føre til den sviende følelsen vi kaller halsbrann. Slimhinnen i spiserøret klarer ikke å takle syre slik magens slimhinne gjør. Slik skjer det:

Mouth

Munnen

Fordøyelsesprosessen starter i munnen. Mens du tygger blandes maten med spytt som bidrar til å bryte maten ned så den kan fordøyes.
Esophagus

Spiserøret

Når maten svelges, passerer den gjennom spiserøret på veien ned til magesekken.
Lower Esophageal Sphincter

Lukkemuskelen

I overgangen mellom spiserøret og magesekken er det en lukkemuskel. Hvis den ikke fungerer godt nok, kan syre komme opp i spiserøret fra magesekken. Dette kan føre til halsbrann og sure oppstøt.
Stomach

Magesekken

Slimhinnen i magesekken er laget for å tåle syre og enzymer. Produksjon av magesyre er en naturlig del av fordøyelsesprosessen. Dersom syren ender opp på feil sted, kan den føre til irritasjon og ubehag.
<h2>Hvem får halsbrann?</h2> <p>Halsbrann er en vanlig tilstand som de fleste av oss opplever fra tid til annen. Hva som fremprovoserer halsbrann varierer fra person til person, men kosthold, røyking og overvekt kan ofte gjøre tilstanden verre.</p> <br /> <h2>Hvorfor må man passe på hva man spiser?</h2> <p>Visse mat- og drikkevarer øker risikoen for halsbrann. Hvorfor fremprovoserer mat- og drikkevarer som tomater, kaffe og fet mat ofte halsbrann?</p> <p>Det henger sammen med måten kroppen din reagerer på mat og drikke. Noen mat- og drikkevarer kan få magesekken til å produsere mer syre enn andre, og noe av syren kan lekke opp i spiserøret. Dette kan resultere i halsbrann.</p> <p>Visse mat- og drikkevarer fremprovoserer plagene oftere enn andre, men kan gi forskjellige reaksjoner hos ulike personer. To venner kan for eksempel spise like mye tomatsaus, men det kan hende at bare en av dem vil få halsbrann. Hvis du er plaget av halsbrann, bør du prøve å finne ut hvilke matvarer som utløser den, og tilpasse kostholdet deretter.</p>
pepcid-pack

Finn ut hvorfor Pepcid® lindrer halsbrann etter kun én tablett. Hvorfor den virker raskt (etter ca. 30 minutter) og har en langvarig effekt som varer i opptil 9 timer.
Tomatoe

Dette kan fremprovosere halsbrann